سایر مقالات

رامکا

رامکا
به این نوشته رای بدین! post

به بخشی از سازه ستون که تعیین کننده ی فاصله بین قالب تا میلگرد ستون می باشد، رامکا یا پاشنه بتن گفته می شود. استفاده از رامکا باعث قرار گرفتن ستون های ساخته شده در سازه در یک راستا خواهد شد. رامکا به دو دسته ی بتنی و فولادی تقسیم بندی شده که به کارگیری رامکای فولادی به منظور امکان از بین رفتن پوشش بتنی بر روی آرماتور و خاموت ها در آن، توصیه نمی گردد. در ادامه با رامکا و شیوه ی اجرای آن آشنا می شویم. پس با ما همراه بمانید.

نحوه ی اجرای رامکا در ستون:

همانطور که گفته شد رامکا به قسمتی از یک میلگرد فولادی که طول آن با طول ستون برابر است، می گویند که هدف آن آسان کردن ستون بندی خواهد بود. دقت بالا در اجرای رامکا از اهمیت زیادی برخوردار است؛ چرا که کوچک ترین خطا نیز می توان باعث وجود مشکل در ستون بندی گردد.

به منظور نصب رامکا در ابتدا در فاصله های ۱۰ سانتی از پایین ستون میلگرد رامکا به اندازه طول ستون نصب و تعبیه خواهد شد. سپس به صورت عمودی ۴ عدد ملیگرد با استفاده از جوشکاری و یا سیم های مخصوص آرماتوربندی قرار می گیرد. توجه کنید روش جوشکاری محدودیت های خاص خود را داشته و به عنوان مثال برای جوشکاری بر روی میلگرد های آج دار با محدودیت هایی رو به رو خواهید شد. به همین جهت استفاده از این روش را چندان توصیه نمی کنیم و پیشنهاد ما به شما استفاده از سیم های مخصوص آرماتوربندی می باشد.

نحوه ی اجرای رامکا در ستون

رامکای فولادی را در مکان های نزدیک به آب و با امکان بارش باران زیاد به کار نبرید؛ چرا که باعث به وجود آمدن فرسایش در پایه ستون شده و بهترین راه استفاده از رامکای بتنی خواهد بود.
هنگامی که اجرای میلگرد رامکا در ستون بندی به اتمام رسید، باید آن ها را از قالب ها جدا کرد. در زمان این کار قسمت انتهایی مقطع فولادی را رویت خواهید کرد که این موضوع می تواند به عنوان یک هشدار به منظور پوسیدگی در نظر گرفته شود. پوسیدگی در این قسمت امکان دارد آرماتوربندی و ستون بندی را تحت تاثیر قرار دهد که در این هنگام می توان از اسپیسر رامکا استفاده نمود. اسپیسر رامکا باعث باقی ماندن انتهای میلگرد مخفی در بتن خواهد شد.

شیوه ی اجرای رامکای بتنی:

در مرحله ی اول اجرای رامکای بتنی، قبل از بتن ریزی ستون ها، از یک ریسمان در بخش پایین و در امتداد ستون ها استفاده خواهیم کرد. سپس در پشت آن یک تخته می گذارند و آن را با بلوک یا آجر در جای خود محکم خواهیم کرد. این کار را در چهار طرف ستون ها انجام می دهیم. در مرحله بعدی بتن ریزی با ارتفاع ۱۰ سانتی متر را شروع می کنیم.

نحوه ی اجرا رامکا با استفاده از میلگرد:

اجرای آن به وسیله ی میلگرد در اطراف شبکه میلگرد ستون در پایین ترین بخش انجام گرفته تا با استفاده از آن محل قرار گیری قالب بتن مشخص گردد.

نحوه ی اجرا رامکا با استفاده از میلگرد

کاربرد:

  • اول، هم راستایی ستون ها.
  • دوم، حل مشکلات قالب بندی.
  • سوم، دسترسی به میزان تقریبی فاصله انتهایی میلگرد تا پایین ستون.
بیشتر بخوانید  ناودانی چیست؟ مشخصات و نحوه تولید ناودانی

نکات مهم در زمان اجرای رامکا:

  • اول، اجرای رامکا باید با دقت و توجه بالایی انجام شود؛ چرا که رامکا در بخش پایینی ستون تعبیه شده است.
  • دوم، رامکا قسمتی از ستون بوده و به همین جهت باید در بتن ریزی و میزان آن دقت لازم را داشت تا این گونه ستون به  مشکلی دچار نشود.
  • سوم، روش اجرای رامکا باید به شکل یکپارچه انجام گیرد و هیچ گونه درزی در زمان اجرای آن وجود نداشته باشد. هنگامی که حتی فاصله میان دو درز کم باشد، وجود آن غیر مجاز خواهد بود. اهمیت این موضوع در مناطق زلزله خیز بیشتر است.
  • چهارم، از رامکا های فولادی نباید در مناطقی با آب و هوای مرطوب و بارانی استفاده شود؛ چرا که باعث خوردگی شده و به ستون آسیب وارد می کند.
  • پنجم، هنگامی که بتن در ساخت ستون ها به صورت دستی تهیه شده باشد، بهتر است از بتن رقیق تر استفاده نمود. به این ترتیب قالب به خوبی پر می شود. به منظور تهیه بتن رقیق تر باید از عیار سیمان بیش تری استفاده نمود.

نحوه اجرای میلگرد رامکا فلزی:

استفاده از رامکا فلزی به خاطر سهولت اجرا متداول‌تر می باشد. رامکای فلزی چهار میلگرد بوده که به شکل عمود بر یکدیگر در اطراف آرماتورهای طولی ستون قرار می‌ گیرند. رامکاهای فلزی 10 سانتی‌ متر بالاتر از سطح کف برای ستون‌ هایی که در یک امتداد می باشند بسته خواهد شد. ریسمونی از اولین تا آخرین ستون کشیده شده تا هم محور بودن ستون‌ ها کنترل گردد.

ریسمون کشی ستون

به کمک رامکاها و ریسمون کشی ستون، می‌ توان جلوی دزآکسه شدن ستون‌ها را به سادگی گرفت. در اصل به وسیله ی ریسمون کشی، ستون‌ ها را همباد می‌ نمایند. ریسمون کشی ستون به این شکل است که نوک رامکای تمام ستون‌ هایی که در یک ردیف قرار دارند با ریسمون تماس داشته باشند. در اجرای رامکاها و ریسمون کشی ستون باید توجه زیادی شود؛ چرا که در غیر این صورت سبب ضعف عملکرد سازه خواهد شد.

نحوه اجرای رامکا بتنی

رامکای بتنی اجرای سخت تری داشته و خیلی کمتر مورد استفاده قرار می گیرد. نحوه اجرای رامکا بتنی به این صورت است که یک ریسمون در امتداد ستون‌ ها قرار گرفته و به اندازه کاور بتن قالب بندی خواهد شد. این قالب بندی می‌تواند به وسیله یک تخته بوده که با آجر یا بلوکی که در پشت آن قرار می‌ دهند، محکم خواهد شد. سپس به ضخامت حدود 10 سانتی‌متر بتن ریخته خواهد شد.

چون رامکای بتنی قسمتی از ستون می باشد باید در اجرا و بتن ریزی آن توجه بسیار زیادی شود و نوع بتن ریخته شده برای آن باید همان بتنی باشد که برای ستون ریخته خواهد شد. مزیت رامکای بتنی نسبت به فلزی این است که مشکل زنگ زدگی وجود ندارد. یکی از مشکلات اجرای رامکای بتنی ایجاد درز سرد بین آن و بتن ستون می باشد. به منظور جلوگیری از ایجاد درز سرد، روش‌ های زیر پیشنهاد می‌ شود:

  • اول، مضرس کردن سطح بتن رامکاها به منظور ایجاد پیوستگی با بتن ستون.
  • دوم، ایجاد کلید برشی در رامکای بتنی.
  • سوم، قرار دادن چند میلگرد 30 تا 40 سانتی‌متری در رامکای بتنی موازی آرماتورهای طولی ستون.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.